Професія: Продавець продовольчих товарів

Освітньо-кваліфікаційна  характеристика

Освітня кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)

1. Професія:                4211 Контролер-касир
                                                                           ( код, назва професії)
2. Кваліфікація :                  ___3 категорія______
                                                   (розряд ,кваліфікація , категорія)
           
3.    Кваліфікаційні вимоги.  

         Повинен знати:  порядок  виконання касових операцій;  правила розрахунку  із  споживачами;  порядок  одержання,  зберігання   та видавання  коштів;  ознаки  платоспроможності  державних  грошових знаків;  асортимент та роздрібні ціни на товари,  що є у  продажу; правила  продажу  продовольчих  (непродовольчих) товарів;  правила експлуатації сучасних видів ЕККА;  правила і норми охорони  праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

  Повинен уміти:   Перевіряти  справність   електронного контрольно-касового   апарату,   заправляти   контрольну  і  чекову стрічки,  записувати показання лічильників,  переводити нумератор  на нулі,  встановлювати  дататор,  одержувати  розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку із споживачами,  і розміщувати її в касовій шухляді. Вести розрахунки із споживачами за товари,  вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видати здачу. Повертати гроші за  невикористаний  чек.  Усувати  дрібні  неполадки електронного контрольно-касового апарату.  Підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку,  звіряти суми реалізації з  показаннями касових лічильників.

4. Загальнопрофесійні вимоги:
Повинен:  поряд з роботами. Що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних  характеристик професій, усі робітники повинні:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) додержуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які  навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами).  Підприємства сфери послуг. Ресторанний та готельний бізнес.

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.


Освітня кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)
1. Професія:            4211 Контролер-касир
                                                                           ( код, назва професії)
2. Кваліфікація:     ___2 категорія______
                                                   (розряд ,кваліфікація , категорія)

3.     Кваліфікаційні вимоги:

 Повинен знати:  форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; асортимент, класифікацію, характеристику і призначення товарів;  правила розшифрування артикулів,  штрихового коду  товару;  порядок  роботи в системі єдиного вузла розрахунку; порядок ведення книги обліку розрахункових операцій та складання  касової  звітності; технічні засоби штрихового кодування та їх характеристики; порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами;  методи визначення   якості   товарів;  правила  і  норми  охорони  праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:  Ознайомлюватись з асортиментом товарів на складі,  брати участь в його одержанні. Готувати товари до продажу: перевіряти їх найменування, кількість, сортність, ціну, розпаковувати, оглядати зовні,  перебирати,  протирати, заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів,  розміщувати і викладати товари  за  групами,  видами, сортами з урахуванням правил товарного сусідства,  частоти попиту. Повідомляти  адміністрацію  про надходження товарів, які не відповідають  маркуванню. Обслуговувати покупців із застосуванням технічних засобів  штрихового  кодування.   Перевіряти   наявність штрихового коду, інших штрих кодових позначок на товарах; проводить ідентифікацію товарів. Консультувати покупця про ціну,  властивості, якість  товарів  та  ціни  на них,  пропонувати нові та взаємозамінні товари,  а також товари  супутнього  асортименту.  Надавати  покупцям допомогу  в  пакуванні  товарів.  Контролювати  своєчасне  наповнення асортименту товарів. Брати участь в оформленні прибавочних і внутрішньомагазинних вітрин. Вести книгу обліку розрахункових операцій,  складати касову звітність. Брати участь у підготовці товарів до інвентаризації.


 4. Загальнопрофесійні вимоги:
Повинен:  
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) додержуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які  навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень - «Контролер-касир ІІІ категорії»:
- за умови продовження первинної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах  другого та третього атестаційного рівня, без вимог до стажу роботи;
- за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією «Контролер-касир ІІІ категорії» не менше одного року. 

6. Сфера професійного використання випускника
 Торгівля  продовольчими  та непродовольчими товарами (за видами).
Ресторанний, готельний бізнес, підприємства сфери послуг.

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.





Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)


1.       Професія – 5220. Продавець продовольчих товарів
2.       Кваліфікація 3 розряд
3.       Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування  штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації;  основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: приймати товари; перевіряти заповнення тарних  одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в  оформленні прилавкових вітрин.

4. Загальні вимоги
Повинен:
а) раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватися норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які  навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.




Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника

професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)


4.       Професія5220. Продавець продовольчих товарів
5.       Кваліфікація 4 розряд
3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу, способи пакування товарів, порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів і термін їх реалізації, принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; порядок оприбуткування товарів і тари; документальне оформлення проведення інвентаризації та порядок визначення її результатів; прийоми пошуку інформації в мережі інформаційних технологій; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: визначати асортимент товарів на складі, приймати товари. Повідомляти в належній формі відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів. Консультувати покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів, слідкувати за термінами реалізації продуктів. Оформляти прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складати і оформляти подарункові і святкові набори. Вивчати попит покупців. Брати участь у складанні товарних звітів. Звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових звітів. Брати участь в інвентаризації товарів. Контролювати асортимент та залишки товарів через мережу інформаційних технологій.



4. Загальні вимоги:
Повинен:
а) раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватися норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених  негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.

5. Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які  навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
                Попередній освітно-кваліфікаційний рівень – „Продавець продовольчих товарів” 3-го розряду:
                – за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;
                – за умови підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією „Продавець продовольчих товарів” третього розряду не менше 1-го року.

6. Сфера професійного використання випускника
Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
7.3. Медичні обмеження.



Немає коментарів:

Дописати коментар